Hoewel het voor veel Nederlanders de laatste weken in lockdown wat losser gaat qua eetpatroon en sporten, is het juist nu nodig om meer focus te hebben op een gezonde levensstijl. Een goede gezondheid is een belangrijke factor om complicaties te voorkomen bij een virusinfectie. Dat stellen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en TNO.

 

Als er een tweede of derde golf aankomt van COVID-19, dan kan een gezondere manier van leven de schade beperken. De onderzoekers pleiten dan ook voor meer aandacht en geld om een gezonde levensstijl onder de aandacht te brengen. De aanwijzingen zijn er dat gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen een effect hebben.

Obesitas, hart-en vaatziekten en diabetes (type 2) zijn voorbeelden van gezondheidsproblemen die ingeperkt kunnen worden door het aanpassen van de leefstijl. Deze voorbeelden brengen de stofwisseling van slag, als dat een langere tijd doorgaat kunnen er chronische ontstekingen ontstaan. En als dat niet wordt verholpen, komt het immuunsysteem niet tot rust. Het gevolg: Het immuunsysteem is niet klaar voor een aanval van het coronavirus.

Vette vis en regelmatig bewegen

De onderzoekers gebruiken de volgende metafoor om het uit te leggen: ‘Vergelijk het met een elastiekje dat continu op spanning staat; het kan niet meer meestretchen wanneer er nog meer druk op wordt uitgeoefend.’ Ze raden qua voeding aan om voldoende ontstekingsremmende omega-3 vetzuren. Deze zitten van nature bijvoorbeeld in vette vis, maar zijn ook in supplementen verkrijgbaar. Belangrijk om op peil te houden, maar niet te veel van te gebruiken. Een overdreven hoge dosis bevordert de weerstand niet.

Ook bewegen is cruciaal. En dat hoeft geen ‘high intensity’ training te zijn, je hoeft je niet kapot te zweten. Wandelen werkt prima. Zo lang het maar met regelmaat is, zo schrijven de onderzoekers: ‘Regelmatige fysieke activiteit en regelmatige lichaamsbeweging kunnen de veroudering van het immuunsysteem beperken of vertragen, wat verder bewijs levert dat lichaamsbeweging gunstig is voor de immunologische gezondheid.’

Foto door Anna Shvets via Pexels