Acne kan bij volwassenen ontstaan om vele redenen. Hormonale veranderingen, omgevingsfactoren (zoals zon, airco, verwarming), bepaalde make-up en voedingspatroon. Een factor die soms wordt onderbelicht is stress. Langdurige stress kan snel een effect hebben op het ontstaan van acne. Wat kan je hier tegen doen? Wij geven je een aantal tips.

Hoewel stress niet direct acne veroorzaakt, heeft het absoluut een rol daarin zegt Josha Zeichner, directeur van cosmetisch en klinisch onderzoek in de dermatologie in het Mount Sinai Hospital in New York City. ‘Het verstoort de juiste functie van de huidbarrière en de wondgenezing én zorgt ervoor dat huidaandoeningen zoals eczeem en rosacea verergeren. Om ons voor te bereiden op een stressvolle omgeving, produceert ons lichaam bepaalde hormonen zoals cortisol.’

 Last van stress-acne? Dit kan je er tegen doen

Hoe stop je stress-acne?

Nou, stop met stressen! En dat is natuurlijk niet zo makkelijk gedaan. Sowieso zijn er vele redenen om stress te voorkomen, maar dat is iets waar vaak langere tijd in gaat zitten. Wat kan je nu doen om acne te voorkomen?

1.Raak je gezicht niet aan

Logische reactie is om meer aan je gezicht te zitten als je in de stress zit. Krabben, of puistjes uitknijpen bijvoorbeeld. Doe het vooral niet, de infectie kan dan in de huid verspreiden en laat misschien een litteken achter.

2.Wat eet je?

Voorkom het eten van suikers, zegt Shereene Idriss, M.D., een cosmetisch dermatoloog bij de Union Square Laser Dermatology in New York City: ‘Geraffineerde suikers en eenvoudige koolhydraten kunnen ook leiden tot een verslechtering van de ontstekingsreactie van je lichaam.’

3.Gebruik slakkenslijmgel

Een eeuwenoud middel tegen acne is slakkenslijmgel. Gelukkig tegenwoordig aangevuld met Aloë Vera, waardoor het een stuk aangenamer wordt. Het is bewezen dat de gel ontstekingen remt, het bestrijd de acne en vervaagt de littekens.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels